The Point Pizza.Pasta 手工薄餅店 Xmas Holiday Feast 「繽紛烈焰聖誕晚餐」

轉眼間又到一年一度的聖誕節, 亦係我同屋企人最重視的節日~ 每年聖誕節除左要買禮物, 仲要搵一間餐廳食聖誕大餐, 今年人氣手工薄餅店 The Point Pizza . Pasta 推出左全新「繽紛烈焰聖誕晚餐」, 今年聖誕節多個選擇啦!
 
The Point Pizza . Pasta岩岩係荃灣如心廣場開設新分店, 樓底好高, 地方十分闊落, 環境十分舒適! 岩曬傾計或一家大細黎分享美食!
 
 
 
 
Xmas Holiday Feast 「繽紛烈焰聖誕晚餐」十分豐富, 2人用, 可以係每個SECTION選擇自己喜歡的食物~
 
 
STARTER有洋蔥湯, 有一片十分厚切的芝士蒜蓉包, 配上大量的洋蔥, 好香好濃郁!
 
 
 
STARTER還有牛油果蟹肉撻 - 賣相十分精緻! 用上沙律菜圍成圓形, 撻上充滿了香滑的牛油果醬, 再放上大量的蟹肉及三文魚子, 口感卜卜脆, 又鮮甜~
 
 
 
來到主菜 - 有The Point的招牌火焰龍蝦披薩!

 
原隻波士頓龍蝦拆肉, 大量的芝士及手做PIZZA底, 上檯後再即場淋上RUM酒火燒, 色香味俱全!

 
 
 
龍蝦拆肉後還有殼內鑲入其他食材,  好有心思~
 
手工PIZZA底煙韌有口感, 大量芝士做到拉絲效果, 非一般PIZZA的美味!
 
「繽紛烈焰聖誕晚餐」的主菜有五款選擇, 有闊麵條 / 羊架 / 虎蝦 / 鱸魚 / 和牛肋肉供選擇!
 
牛肝菌汁野菌意大利香腸闊麵條 - 濃郁的牛肝菌CREAM SAUCE加上炸香了的金菇, 十分香脆~
 
 
 
香煎避風塘虎蝦配薯蓉 - 2隻大虎蝦, 開邊煎香, 肉質彈牙! 薯蓉帶點檸檬香味, 原來廚師加入了檸檬碎來調味, 與別不同!
 
 
寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉 - 3支羊架, 用慢煮方法炮製, 保留了充足的肉汁, 肉質非常鮮嫩, 外皮焗得又香又脆, 而且沒有太大的羊騷味, 怕羊的朋友也可以試試!
 
 
香烤鱸魚配蕃茄橄欖珍珠粉 - 比手掌還要大的鱸魚, 廚房把魚皮燒得卜卜脆, 魚肉結實又充滿水份, 入口香滑, 味道帶點咸香, 配埋底部的蕃茄橄欖珍珠粉, 好似手切的意粉粒一樣, 十分有咬勁! 大人小朋友都一定喜愛!
 
 
 
來到ENDING, 唔少得DESSERT呢一部份, MENU包括了棉花糖朱古力心太軟, 餅底加了杏仁味crumble, 整體食落勁似樂家杏仁糖! 又脆又香, 朱古力味好RICH, 甜味岩岩好!
 
 
 
「繽紛烈焰聖誕晚餐」可以半價ORDER飲品, 我試左一杯ROSE LADY, 有原粒荔枝, 淡淡玫瑰味, 岩曬女仔!
 
 
The Point Pizza.Pasta 手工薄餅店:
地址:荃灣大河道98號如心廣場商場二期2樓214號舖
電話: 29473866

仲有其他分店架!


想了解更多The POINT - Pizza & Pastat美食可以到以下網址:
Website: www.thepointhkg.com
Facebook: https://www.facebook.com/thepointhkg/
 
 
Carrie’s Blogspot: http://littlecarriechan.blogspot.hk/
Carrie’s Facebook Fans Page: https://www.facebook.com/carrieweblog